lunes, 13 de junio de 2016

Presentació

Em dic Mario Osorio Prat i sóc alumne de segon de batxillerat humanístic de l’institut Pere Vives Vich (Igualada). El blog, un recurs per a conèixer els estereotips en els contes tradicionals és el meu treball de recerca sobre els estereotips sexistes que hi ha presents en els contes i ha estat tutoritzat per la professora, Anna Giménez.

A partir d’aquest moment espero fer conèixer la meva investigació, perquè la gent s’adoni quina és la funció dels contes que hem llegit durant anys, però quins efectes negatius produeixen en nosaltres, concretament la distribució de rols sexistes.


Espero i desitjo, que aquest blog no solament es converteixi en una Font d’informació, sinó també de col·laboració, perquè tothom que vulgui pugui participar. 

martes, 7 de junio de 2016

Tipologia de contes

Basant-me en la classificació que fa Propp, he elaborat el següent esquema, que ens mostra quins tipus de contes podem trobar segons diferents criteris de selecció:



Estructura dels contes populars

Els contes tradicionals segueixen l’estructura clàssica de la majoria de contes i narracions que expliquen una història o succés. Bettlheim (2010) al seu llibre “Morfologia del conte meravellós” proposa tres moments: 

Introducció: la part inicial de la història, on es presenten tots els personatges i els seus propòsits. El que es presenta en la introducció és el que trenca o altera en el nus. La introducció  és la base perquè el nus tingui sentit.

Desenvolupament o nus: És la part on es presenta el conflicte o el problema de la història, pren forma i succeeixen els fets més importants. El nus sorgeix a partir d'una alteració del plantejatament de la introducció.

Desenllaç o final: Part on se sol donar el clímax, la solució a la història i finalitza la narració. Fins i tot en els textos amb final obert, hi ha un desenllaç. Pot acabar en un final feliç o no, tot i que la gran majoria dels contes de fades se solucionen feliçment.