Hansel i Gretel

Amb Hansel i Gretel també he fet un anàlisi detallat del famós conte dels germans Grimm. He analitzat tots i cadascun dels  valors educatius i psicològics que es treballen en aquest conte, a més de proporcionar un resum del conte per tal d’introduir el tema apropiadament. Finalment, també comentaré els estereotips de gènere que hi ha presents.


De tots els contes de fades, el de Hansel i Gretel és el més real. Les fades, follets i els mags estan completament absents. Només apareix una "bruixa", que en realitat no mostra cap habilitats,  excepte el fet de poder construir una casa de pa i sucre.  Així doncs, Hansel i Gretel hauran de fer front als problemes que podem trobar avui dia: la pobresa, l’abandonament, la lluita per sobreviure, etc.

La veritable història de "Hansel i Gretel"
Jacob Ludwig Karl Grimm (1785-1863) i Wilhelm Karl Grimm (1786-1859), van ser dos germans nascuts a Hanau (Alemanya), catedràtics en l'especialitat de filologia alemanya. Van realitzar extenses  investigacions sobre l'alemany d'aquella època i també sobre el folklore de les diferents  regions del país.

Hansel i Gretel, anomenat també “La caseta de xocolata”,  és un conte  tradicional d'origen germànic. que va ser recopilat pels germans Grimm en el seu llibre "Kinder-und Hausmärchen" en 1812. Amb lleus variacions, la història  narra les desventures de dos petits germans abandonats pels seus pares i segrestats per una anciana amb la intenció de dur a terme a través d'ells un acte de canibalisme. En aquesta història, per tant, podem veure alguns conceptes psicològics específics.


Aquest conte s’estructura com la majoria dels contes tradicionals. És una estructura externa molt fàcil de comprendre.

  • Introducció: Presentació dels personatges. Com que el menjar era molt escàs en aquella època, el pare i la mare decideixen abandonar-los. La introducció dona lloc a les aventures dels dos protagonistes. Es pot veure com en un principi són personatges plans que després aniran evolucionant. 
  • Nus: El dos protagonistes hauran d’utilitzar la seva astúcia per intentar trobar el camí cap a casa i fer front als problemes de viure sols en el bosc. Això dona pas al desenllaç del conte, quan els dos germans es troben amb un problema final, una caseta de xocolata i dolosos on viu una bruixa.
  • Desenllaç: La bruixa atrapa els dos infants i els alimenta amb la intenció d’engreixar-los per menjar-se’ls, però Gretel li dona una empenta a la bruixa i aquesta acaba morint. Aquet conte te un final feliç, ja que els dos germans solucionen el problema final i aconsegueixen tornar a casa. El pare els demana perdó i els fa una abrasada mostrant-nos el seu penediment.

Dintre del conte de Hansel i Gretel, trobem dos personatges principals, el nen Hansel i la seva germana Gretel, i tres personatges secundaris: el pare, la bruixa i la madrastra.

Els personatges protagonistes d’aquesta història són Hansel i Gretel, tot i que si fem un anàlisi a fons ens adonem que Hansel es el veritable protagonista mentre que Gretel segueix les seves accions. Hansel i Gretel són dos nens pobres, que després de ser abandonats han d’utilitzar la seva astúcia i valentia per poder superar els seus conflictes. Els germans Grimm els defineixen com a personatges valents i plens de bondat.

Els antagonistes d’aquesta història corresponen precisament als personatges secundaris del conte. Pel que fa al pare dels nens, els autors el defineixen com una persona humil i treballadora, però que es fàcil de manipular. El pare és un personatge pobre que es veu en la necessitat de abandonar els seus fills per poder sobreviure ell mateix, per tant el podem definir com una persona egoista.
La madrastra, els Grimm la defineixen com una persona egoista i avariciosa, que només pensa en la seva felicitat. El seu únic objectiu en la vida es tenir menjar i aprofitar-se del seu marit. Gràcies a aquet personatge es desenvolupa el nus de la història.

El personatge de la bruixa podem dir que té totes les característiques dels personatges dolents dels contes tradicionals. Es una dona avariciosa, símbol de la mort, ja que es vol menjar els dos nens petits. La podem considerar com una persona poc llesta, ja que finalment es deixa enganyar per els dos nens.


Un dels temes principals del conte es la pobresa. Els pares simbolitzen la pobresa i es preocupen de com poder cuidar els seus fills i poder sobreviure. Una nit, comenten aquet problema i l’única solució que veuen es abandonar els seus fills. Així doncs podem destacar com a aspecte psicològic i simbòlic, l’egoisme de les persones, en concret dels pares dels dos nens  i de la maner que tenen d’actuar perversament, sense ser sensibles al sofriment que poden tenir els seus fills en ser abandonats.

Pel que fa la madrastra dels nens, no els vol a casa perquè son un destorb per mantenir-los i alimentar-los. La madrastra simbolitza l’egoisme, ja que ella es capaç de convèncer el pare per tal d’abandonar-los al bosc. Altrament, el pare representa un personatge gris, incapaç de pensar per si mateix, ja que es deixa manipular.

Pel que fa el personatge de la bruixa es una personificació de la destrucció, ja que te la intenció de menjar-se els nens i acabar amb les seves vides. D’aquesta manera, podem veure que els personatges femenins d’aquesta història representen els enemics. Tot i que la presencia de Gretel dona equilibri a la història, ja que ens assegura que els personatges femenins també poden salvar.

He pogut observar que el fet que la madrastra hagi mort en el mateix moment que la bruixa, ens indica que són la mateixa dona o almenys, que tenen la mateixa identitat. A més de posar en perill els nens, tenen la mateixa preocupació per el menjar: la madrastra per evitar la gana i la bruixa amb la seva casa construïda de dolços i el seu desig de menjar-se els nens.

Un altre aspecte psicològic que podem observar en aquet conte es la necessitat d’un guia i la relació familiar de pares i fills. Els nens intenten tornar a casa desprès de ser abandonats, així doncs, saben que necessiten els seus pares per poder sobreviure abans de convertir-se en adults. El conte tracta de relacions familiars i la necessitat de ser guiats per persones més grans i expertes. 

Altre aspecte a destacar es que el menjar simbolitza la salvació de les persones. En aquesta història, el menjar resoldrà els problemes dels personatges. Primerament, veiem com el pa representa la salvació dels dos nens, tot i que al final resulta un destorb per tornar a casa. A més a més, es pot observar com la caseta de xocolata representa una element que ens atrau, ja que esta feta de dolços.

Altrament, podem observar que la imatge de la caseta simbolitza les preocupacions que senten els nens, ja que tot i que la caseta significa perill, aquets estan tan concentrats en menjar que no estan atents al perill que s’amaga, la Bruixa.

Un altre tema molt interesant  símbol dels ocells com la salvació. En un moment específic del conte, Hansel mira un colom blanc que es posa en la finestra. Més tard, un ocellet blanc els mostra el camí cap a la casa de xocolata i finalment, un cigne blanc els ajuda a travessar el llac que els porta cap a casa.

Pel que fa als estereotips sexistes podem trobar com a més destacats la figura del pare i la mare sent les típiques que apareixen en els contes:

En aquet conte els personatges femenins simbolitzen la maldat. Tal com podem veure segueixen els rols de tots els contes tradicionals, on les forces malignes són les dones, i on la bondat esta representada per el para dels nens.

Pel que fa a la figura del pare, torna a haver-hi un rol sexista ja que es ell l’encarregat de treballar per aconseguir diners per a la família. En el conte les dones no treballen, sinó que han de cuidar de la llar i de l’alimentació de la família, o en el cas de la bruixa d’ella mateixa.

Quant al personatge de Gretel, podem dir que es un dels pocs contes on el personatge femení s’enfronta a la maldat, ja que es ella la que li dona una empenta a la bruixa. Tot i així, podem dir que rep l’ajuda del seu germà, ja que per ella mateixa no ho hauria pogut aconseguir.

Finalment m’agradaria comentar que es un dels contes tradicionals amb menys estereotips de gènere i això demostra que es més real que no pas altres contes, com la Caputxeta Vermella o la Ventafocs.

A forma de conclusió, puc dir tal i com he remarcat en el anàlisi del conte, te com a finalitat expressar mitjançant paraules i emocions el que pensa el nen, i a més aportar-nos confiança per poder superar no només els perills reals que ens podem trobar, sinó també les nostres pors.

Crec que aquet conte clàssic ens parla sobre la nostra vida en societat. Quan el llegim podem reflexionar sobre els nostres problemes i ens ajuda a pensar en una solució. A més a més, també estan poc presents els estereotips sexistes i això fa que sigui un conte molt més real. Finalment, vull acabar dient que el conte de Hansel i Gretel ens ensenya altres temes com la pobresa, la gana, i les dificultats que ens poden passar al llarg de la nostra vida. Altrament, també ens ensenya aspecte positius com la lluita, la superació de les pors i el valor de relació amb les altres persones.

Valors educatius
  • Importància de la relació familiar
  • Col·laboració entre germans 
  • Enfrontar-nos a les nostres pors i els nostres problemes
  • L’evolució de la infància a la maduresa

No hay comentarios:

Publicar un comentario