La caputxeta vermella

Segur que tots coneixem el conte de la caputxeta vermella, però el que no sabem és que la història original amaga una sèrie de missatges que són interessants de saber.

Després d’analitzar el conte de la Caputxeta Vermella, m’ha semblat interessant compartir amb tots vosaltres la psicologia que s’amaga darrere. La veritat és que el conte que llegim de petits, escrit pels Germans Grimm, és una història inspirada en un relat per a un públic adult. Aquesta història va ser recopilada per Charles Perrault.

La veritable història de “La Caputxeta Vermella”
Charles Perrault va crear el conte de la Caputxeta Vermella l’any 1697, tot i que cal comentar que no va ser el seu creador original, sinó que era una història popular que es contava oralment a l’època. 

Aquest conte s’estructura com la majoria dels contes tradicionals. És una estructura externa molt fàcil de comprendre.
  • Introducció: Presentació de la protagonista.  La mare avisa la Caputxeta que no faci cas dels desconeguts, això dóna pas al fil conductor de la història.
  •  Desenvolupament: La Caputxeta travessa el bosc i es troba amb el llop. El nus finalitza quan el llop es menja a l’àvia i es fa passar per ella. Aquest succés serà la causa d’un desenllaç trist.
  • Desenllaç: Mort de l’àvia i de la Caputxeta. Aquest final simbolitza el seu pas de l’adolescència a l’edat adulta, ja que l’autor ens indica de manera explícita que ha mantingut relacions sexuals amb el llop.
En la versió de Charles Perrault, els personatges principals són el llop i la caputxeta vermella, mentre que els personatges secundaris són l’àvia i la mare de la Caputxeta. En la versió dels Grimm apareix la figura del caçador.


La Caputxeta Vermella de Perrault, és passiva, és una dona indefensa i la seva sexualitat està en perill, a més té molt poca autonomia per poder anar sola pel bosc, ja que no se sap defensar dels perills. Representa les noies adolescents de l'època.

Perrault, dóna al llop una figura d'home-llop i aquesta figura li dóna al personatge un significat sexual, representa el perill. La figura del llop està relacionada amb la figura del príncep encantador i seductor de l'alta societat. Per als Germans Grimm, el llop ja no té aquest atractiu sexual. 

L'àvia és una persona invalida  que depèn de les altres persones, ja que necessita la figura de la Caputxeta per ajudar-la a fer una vida normal. És un personatge que no es pot defensar per ella mateixa i és representada com una persona gran en la seva etapa final de la vida.

La mare de la Caputxeta la podríem definir com un personatge antagonista, ja que s'oposa als desitjos innocents de la seva filla i li prohibeix parlar amb desconeguts durant el camí que fa per anar a veure l'àvia. Perrault no defineix molt aquest personatge, però si la representa com una mare imprudent per deixar sola a la seva filla petita.

Perrault no representa en el seu conte la figura del pare, mentre que els germans Grimm ho aconsegueixen amb el personatge del caçador. Simbolitza la protecció i és la clau per donar un final feliç a la història, ja que salva tant la Caputxeta com l'àvia.

Caputxeta és una noia que simbolitza la pubertat o l'adolescència de l'època de l'autor. La seva àvia simbolitza l'experiència, el consell i la protecció de l'adult. Aspecte que la protagonista deixa de banda per poder enfrontar-se als seus problemes.

A Caputxeta no li fa por el món exterior, sinó que l'atrau. No obstant això el món exterior és símbol de perill. Per aquesta raó es desvia de camí, agafant el que li aconsella el llop. El camí representa la temptació a la qual la mateixa Caputxeta no pot evitar.

El color vermell simbolitza la sexualitat de la protagonista, ja que ha de protegir-se dels seductors. Per a evitar problemes no ha de fer cas del llop, tot i que al final el llop l’enganya. Això ens demostra que no està preparada per la vida adulta.

En la versió de Perrault apareix un contingut sexual, que no es adequat per els contes de fades que llegeixen els més petits. El llop és una figura molt perillosa per a les noies, ja que la seva intenció, es abusar d’elles. Es pot veure com el llop invita a la Caputxeta Vermella a desvestir-se, i a ficar-se al llit amb ell.



Un altre estereotip remarcat que es pot veure és l'ideal de bellesa. Perrault defineix a la protagonista com una noia molt bella i imprudent. La Caputxeta és una nena de gran bellesa que no es pot valer per si mateixa i el seu atractiu sexual fa que acabi malament. Perrault descriu el pas de l'adolescència a l'edat adulta i ho reflecteix a partir de la figura de la Caputxeta.

En el conte dels germans Grimm es pot veure una transformació de la protagonista cap a l'edat adulta. Caputxeta decideix omplir de pedres l'estómac del llop, això demostra que pot pensar per ella mateixa i enfrontar-se als problemes.

A forma de conclusió, podem dir que aquest conte posseeix un considerable valor, ja que tracta del pas de la infantesa a la maduresa. A més a més, també ens ensenya a superar els problemes que podem tenir al llarg de la nostra vida, tal com fan els contes tradicionals.

La Caputxeta Vermella de Perrault, és un conte especial en el sentit que no té un final feliç, però si un missatge molt explícit. Planteja la situació de què les noies han de vigilar molt quan vagin soles. Segons la meva opinió, aquest conte és molt interessant perquè podem conèixer en quina situació vivien les dones d'aquella època.


Valors educatius
  • Relació familiar
  • Desconfiança dels desconeguts. Alerta del perill que té parlar amb persones que no coneixem
  • Obediència dels adults
  • Superació dels problemes

No hay comentarios:

Publicar un comentario